sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Lastensuojelu: vanhempien peikko.

9.10.2012 Fredrikinkatu 33 :ssa oli lastensuojeluilta. Paikalla oli nuoria kertomassa lastensuojelun epäkohdista ja kehitysehdotuksista. Kirjasin ylös joitakin nuorten ajatuksia. Nuoret olivat sitä mieltä, että sijoitusperheissä olevat lapset eivät koe sijoituskoteja omaksi kodikseen vaan todellakin väliaikaiseksi ”laitoksiksi” joissa täytyy jatkuvasti olla valppaana ja tarkkailla omaa käytöstään, ettei vain tule ”lempatuksi” pois. Jos on joutunut kerran pois huonon käytöksen takia perheestä, saa helposti ongelmaisen nuoren maineen. He olivat myös sitä mieltä, että lait eivät auta sisäistämään itse lain tarkoitusta, vaan tulisi olla enemmän valistusta mm. matalan kynnyksen lastensuojelusta.

Olen itsekin kokenut työssäni ongelmaksi sen, että jos perhe on selkeästi uupunut ja kun huomaan heidän tarvitsevan apua, lastensuojelu sanan mainitseminenkin on kauhistus. Lastensuojelusta puhuttaessa ei puhuta huostaanotosta kuin äärimmäisessä tapauksessa ja silloinkin vain kun kaikki muut keinot on kokeiltu eivätkä ne ole tuottaneet lapsen kannalta toivottavaa tulosta.

Itse kannatan matalankynnyksen lastensuojelupalveluja eli sellaisia tukitoimia, johon jokaisella ongelmien kanssa painivalla perheellä on mahdollisuus turvautua, leimaantumatta ”huonoksi” perheeksi, silloin kun omat voimavarat eivät riitä. Lastensuojelu ei ole mikään peikko joka vie väkisin perheiltä lapset, vaan se on lämmin auttava käsi joka ohjaa ja neuvoo perhettä vaikeiden vaiheiden yli. Meillä on vielä paljon tehtävää jotta lastensuojelu sanana ymmärrettäisiin laajemmin. Valistusta, valistusta ja valistusta ystävät hyvät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti